Ismerd meg, miről szól a dinamikus árazás!

Revenue management
Pap-Kuttor Ildikó

Ismerősen cseng a „dinamikus árazás” kifejezés, de sosem tudtad, pontosan mihez kezdj vele? Mutatjuk, mik az előnyei, miért érdemes stratégiát váltani statikus (fix) árazásról dinamikus (rugalmas) árazásra!

Mit jelent a statikus árazás, és mik a hátrányai?

Statikus vagy fix árképzés alatt a szálláshelyértékesítésben azt értjük, amikor az adott szálláshely meghatároz egy adott időszakra rögzített árat, és később sem változtatja meg azt, ahogy a foglaltság, kereslet, trendek változnak.

De hiszen három féle szezont alkalmazunk éves szinten, és a hétvégéket is drágábban értékesítjük, mint a hétköznapokat, nem beszélve a kiemelt ünnepekről – akkor dinamikusan árazunk – gondolhatnánk rögtön, DE!

A szezonalitást, hétköznap-hétvége árazást, kiemelt időszakok felárazását is az előre rögzített, statikus árképzéshez soroljuk, ugyanis a kereslet időbeni változását, a foglalások alakulását, a versenytársak árait nem veszi figyelembe az ily módon kialakított árstratégia sem. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a külső, piaci változásokra ez a fajta árazási megkeresés sem reagál.

A statikus (fix) árképzés az e-commerce, online piactér növekedésével jelentős hátrányokat hordoz magában a dinamikus árazással szemben:

  • fix- vagy változó költségeink növekedése esetén, ha nem tud az eladási áron változtatni, úgy a nyereség csökkenni fog
  • növekvő piaci kereslet mellett nem tud folyamatosan emelkedő eladási árakat kínálni a vendégeknek (alulárazás)
  • stagnáló, vagy csökkenő piaci kereslet mellett nem tud keresletélénkítő akciókat indítani (felülárazás)
  • nehézkes a revenue menedzsment alapvető szemléletének alkalmazása, miszerint egy-egy adott dátum bevételének optimalizálása helyett egy-egy időszak összesített bevételét optimalizáljuk

Mit jelent a dinamikus árazás, és milyen előnyöket tartogat?

A dinamikus árképzés segítségével képesek vagyunk:

  • magasabb áron kiaknázni a magasabb keresletet
  • a kapacitáskihasználtság optimalizálása érdekében alacsonyabb árakkal keresletbővülést előidézni
  • versenyelőnybe kerülni a piacon versenytársaink között
  • reagálni a piac mikro- és makroszintű változásaira
  • egy időszak és nem pedig egy-egy dátum bevételeinek optimalizálására, akár szobatípus szintű megszorítások és azok folyamatos aktualizálásának alkalmazásával

A rugalmasságnak köszönhetően tehát nem tudjuk elkövetni azt a hibát, hogy túl magas áron próbáltuk a szobákat értékesíteni és végül nagyon alacsony kihasználtságot tudtunk csak realizálni, vagy már 2 hónappal előre eladtuk a teljes kapacitást túl alacsony áron, ahelyett, hogy az utolsó pillanatban magas áron értékesítettünk volna.

Nézzük meg 3 ábra segítségével, hogyan alakul az átlagárunk, bevételünk, és profitunk a dinamikus árazás bevezetése után:

  1. Átlagárunkban növekedést tudunk elérni, ha a magasabb keresletű napokra magasabb áron értékesítjük szobáinkat, és nem a statikus árat tartjuk kínálatban minden dátumra.

2. Azonos foglaltság mellett, magasabb átlagárat realizálva növeljük a bevételeinket:

3. Azonos foglaltság mellett, azonos fix- és változóköltségeket feltételezve a magasabb áron értékesített szobákkal növeljük a profitot:

Összefoglalóan: a fix árképzéshez képest a dinamikus árképzés sokkal nagyobb rugalmasságot kínál a bevételi és jövedelmezőségi céljaink elérésében, időben reagálva a piac, versenytársak, kereslet és kínálat változásaira.

Ha váltanál, de nem tudod, hogyan kezdd el, keress minket bizalommal!

Kapcsolódó
La Contessa Kastélyhotel: Átlagár duplázás kevesebb, mint 1 év alatt az Everguesttel
A Covid utáni újranyitás viszontagságai, a 2019-es számok “kergetése”, növekvő költségek és a válság kedvezőtlen körülményei. Ezekkel a tényekkel néztek…
Revenue Management: Minden szálláshely alkalmazhatja!
Előfordult már, hogy úgy láttad, mindent megtesztek szálláshelyetek bevétel növeléséért, mégsem sikerült a piaci növekedés felett teljesíteni? Hallottál már a revenue…