Miért fontos a weboldal UX a szállodaiparban?

Blog
Barnác Tamás

Gyere nyár!

Elérkezett az idő, 2021 nyara, amikor a szállodák egy év után ismét nyithatják a kapukat. Az idő szűkösebb és globálisan még nem csengett le a járvány. A verseny fokozódik a vendégekért. A marketinggel indul a szezon, örömmel büszkélkednek a szállodák, hogy újranyitottak és milyen biztonságos náluk megszállni. A marketing után jön a foglalás, a user, vagyis a vendég eljut a landing oldalra. 

A foglalás legyen az első élménye a vendégnek

A szálloda weboldala a direkt foglalások esetén kritikusan fontos sales csatorna, ezért kialakításának eleget kell tennie a jelenkori, 2021-es trendeknek is. A cikkben a UX szempontból legfontosabb kritériumokat gyűjtöttük össze.

Mobilban gondolkodj!

A vendégek mára inkább mobilon “fogyasztják az internetet”, utalnak pénzt, osztanak meg tartalmat gombnyomásra, és foglalnak szállást. Ha a szállodai weboldal mobil környezetben ugyanazt az élményt adja, mint egy asztali számítógépen, akkor megkönnyíti a usert (a felhasználót) a döntési folyamatában. A tervezést muszáj alárendelni a felhasználhatóságnak, ha nem szeretnénk, hogy lemorzsolódjon a felhasználó, vagyis vendéget veszítsen a ház. Ennek okán akár a mobilverzióban nem megjeleníthető másodlagos funkciókat is érdemes feláldozni.

Ki a vendég?

A célcsoport azonosítása egy dolog, de a különböző szegmenseknek nemcsak az igényeik különbözőek, hanem a viselkedésük is. Hogy viselkedik a weboldalon az egyéni üzleti, vagy a szabadidős csoportra foglaló? Egy kismama milyen gyorsan találja meg az oldalon, hogy hol van a pelenkázó szoba? Méréssel és analízissel kiemelt célcsoportra optimalizálható az oldal, amivel jelentősen növekszik a felhasználói élmény.

Mutasd meg ki vagy!

Minden szálloda egyedi. Más-más tematika, szolgáltatások és élmények várják a szálloda célcsoportjába tartozó vendégeket. A szálloda USP-je (unique selling proposition) a weboldali kommunikáció gerince. Ezen értékek kiemelésével tűnik ki az egység a tömegből, erre fűzhetőek fel a szezonális csomagok is. A USP-k mentén felépülő felhasználói út fokozza a vendég élményét a weboldalon és nagyobb eséllyel ér el a foglaláshoz, azaz generál konverziót.

Vizuális örömök

A szálloda egyik nagy értéke a környezet, a szobák, a hangulat, amiket a nagy méretben és magas minőségben készített képek és videók formájában tálalhat a vendégek felé. Ez a vizuál adja vissza mindazt, ami vár a vendégre a szállodában, egyben adja el a szolgáltatást. Azonban érdemes odafigyelni a képek és videók mennyiségére is, ugyanis a vizuális tartalmakban bővelkedő weboldalak betöltési sebessége lassabb, főleg mobileszközökön, ami felhasználó-lemorzsolódást jelenthet. A türelmetlen felhasználók egyszerűen bezárják a weboldalt, ha lassú.

Foglalói motor

A cél a konverzió, a foglalás, ezért a foglalói motornak kifogástalanul kell működnie. A felépítésében logikus, könnyen használható foglalói motor lehetővé teszi a gyors foglalást, ami minden felhasználó vágya. A lassú, nehézkes működés hasonló terhelést jelent a felhasználó számára, mint az óriási be nem töltődő képek. A foglalói motor működését érdemes teszteltetni, optimalizálni és újra teszteltetni, ha szükséges. Ne felejtsük: a booking CTA mindig legyen szem előtt!

Keresd a hibát!

A weboldal analízise megmutatja, hogy hol hagyják el az oldalt a potenciális vendégek. Olykor csak egy nem megfelelő funkció, tartalmi egység, vagy rossz minőségű kép is lehet, ami miatt elvesztünk egy vendéget. A weboldal elemzése megmutatja a gyenge pontokat és azok javításával növekszik a foglalások száma.

Bizalom

A vendég foglalás előtt információt gyűjt. Többek között például elolvassák a vendégvéleményeket, amik befolyásolják a döntéshozást. A weboldalon a bizalmat erősítő különböző értékelő felületek megjelenítései erősítik a bizalmat a felhasználóban. Mutassuk meg milyen értékeket ért el a szálloda a különböző OTA és META felületeken vagy akár belsős feedback rendszereken.

Ez volt dióhéjban a megfelelő szálloda weboldal UX (user experience, azaz felhasználói élmény). Amennyiben nem tudod, hogy jó vagy rossz a weboldalad, keress minket, segítünk a tesztelési és optimalizálási folyamatokban!

Kapcsolódó
La Contessa Kastélyhotel: Átlagár duplázás kevesebb, mint 1 év alatt az Everguesttel
A Covid utáni újranyitás viszontagságai, a 2019-es számok “kergetése”, növekvő költségek és a válság kedvezőtlen körülményei. Ezekkel a tényekkel néztek…
What do your guests think of you?
And you, what do you think of your guests?Facts we never call by name. (The characters and examples are all…
Válságkezelési: amikor beindul a komment áradat "a füredi Réka-bálon"
Természetes, hogy nem esik jól, ha egy negatív véleményt kapunk… de ennyit?!  Szállodásként/vendéglátósként nem szabad félnünk az ilyen típusú értékelésektől.…
Sentiment analízis és hangulattérkép - Hova vezet a professzionális reputáció menedzsment?
Minden szálloda legfőbb célja, hogy vendéget nyerjen magának. Kritikus jelentősége van annak, hogy megértsük azt, hogy a vendégértékelések hogyan befolyásolják…