Miért fontos a weboldal UX a szállodaiparban?

Blog
Barnác Tamás

Gyere nyár!

Elérkezett az idő, 2021 nyara, amikor a szállodák egy év után ismét nyithatják a kapukat. Az idő szűkösebb és globálisan még nem csengett le a járvány. A verseny fokozódik a vendégekért. A marketinggel indul a szezon, örömmel büszkélkednek a szállodák, hogy újranyitottak és milyen biztonságos náluk megszállni. A marketing után jön a foglalás, a user, vagyis a vendég eljut a landing oldalra. 

A foglalás legyen az első élménye a vendégnek

A szálloda weboldala a direkt foglalások esetén kritikusan fontos sales csatorna, ezért kialakításának eleget kell tennie a jelenkori, 2021-es trendeknek is. A cikkben a UX szempontból legfontosabb kritériumokat gyűjtöttük össze.

Mobilban gondolkodj!

A vendégek mára inkább mobilon „fogyasztják az internetet”, utalnak pénzt, osztanak meg tartalmat gombnyomásra, és foglalnak szállást. Ha a szállodai weboldal mobil környezetben ugyanazt az élményt adja, mint egy asztali számítógépen, akkor megkönnyíti a usert (a felhasználót) a döntési folyamatában. A tervezést muszáj alárendelni a felhasználhatóságnak, ha nem szeretnénk, hogy lemorzsolódjon a felhasználó, vagyis vendéget veszítsen a ház. Ennek okán akár a mobilverzióban nem megjeleníthető másodlagos funkciókat is érdemes feláldozni.

Ki a vendég?

A célcsoport azonosítása egy dolog, de a különböző szegmenseknek nemcsak az igényeik különbözőek, hanem a viselkedésük is. Hogy viselkedik a weboldalon az egyéni üzleti, vagy a szabadidős csoportra foglaló? Egy kismama milyen gyorsan találja meg az oldalon, hogy hol van a pelenkázó szoba? Méréssel és analízissel kiemelt célcsoportra optimalizálható az oldal, amivel jelentősen növekszik a felhasználói élmény.

Mutasd meg ki vagy!

Minden szálloda egyedi. Más-más tematika, szolgáltatások és élmények várják a szálloda célcsoportjába tartozó vendégeket. A szálloda USP-je (unique selling proposition) a weboldali kommunikáció gerince. Ezen értékek kiemelésével tűnik ki az egység a tömegből, erre fűzhetőek fel a szezonális csomagok is. A USP-k mentén felépülő felhasználói út fokozza a vendég élményét a weboldalon és nagyobb eséllyel ér el a foglaláshoz, azaz generál konverziót.

Vizuális örömök

A szálloda egyik nagy értéke a környezet, a szobák, a hangulat, amiket a nagy méretben és magas minőségben készített képek és videók formájában tálalhat a vendégek felé. Ez a vizuál adja vissza mindazt, ami vár a vendégre a szállodában, egyben adja el a szolgáltatást. Azonban érdemes odafigyelni a képek és videók mennyiségére is, ugyanis a vizuális tartalmakban bővelkedő weboldalak betöltési sebessége lassabb, főleg mobileszközökön, ami felhasználó-lemorzsolódást jelenthet. A türelmetlen felhasználók egyszerűen bezárják a weboldalt, ha lassú.

Foglalói motor

A cél a konverzió, a foglalás, ezért a foglalói motornak kifogástalanul kell működnie. A felépítésében logikus, könnyen használható foglalói motor lehetővé teszi a gyors foglalást, ami minden felhasználó vágya. A lassú, nehézkes működés hasonló terhelést jelent a felhasználó számára, mint az óriási be nem töltődő képek. A foglalói motor működését érdemes teszteltetni, optimalizálni és újra teszteltetni, ha szükséges. Ne felejtsük: a booking CTA mindig legyen szem előtt!

Keresd a hibát!

A weboldal analízise megmutatja, hogy hol hagyják el az oldalt a potenciális vendégek. Olykor csak egy nem megfelelő funkció, tartalmi egység, vagy rossz minőségű kép is lehet, ami miatt elvesztünk egy vendéget. A weboldal elemzése megmutatja a gyenge pontokat és azok javításával növekszik a foglalások száma.

Bizalom

A vendég foglalás előtt információt gyűjt. Többek között például elolvassák a vendégvéleményeket, amik befolyásolják a döntéshozást. A weboldalon a bizalmat erősítő különböző értékelő felületek megjelenítései erősítik a bizalmat a felhasználóban. Mutassuk meg milyen értékeket ért el a szálloda a különböző OTA és META felületeken vagy akár belsős feedback rendszereken.

Ez volt dióhéjban a megfelelő szálloda weboldal UX (user experience, azaz felhasználói élmény). Amennyiben nem tudod, hogy jó vagy rossz a weboldalad, keress minket, segítünk a tesztelési és optimalizálási folyamatokban!

Kapcsolódó
La Contessa Kastélyhotel: Átlagár duplázás kevesebb, mint 1 év alatt az Everguesttel
A Covid utáni újranyitás viszontagságai, a 2019-es számok “kergetése”, növekvő költségek és a válság kedvezőtlen körülményei. Ezekkel a tényekkel néztek…
What do your guests think of you?
And you, what do you think of your guests?Facts we never call by name. (The characters and examples are all…
Mit gondolnak rólad a vendégeid?
És Te, mit gondolsz a vendégeidről? Tények, amiket soha nem nevezünk nevén. (A szereplők és a példák fikción alapszanak, minden, ami…
Válságkezelési: amikor beindul a komment áradat "a füredi Réka-bálon"
Természetes, hogy nem esik jól, ha egy negatív véleményt kapunk… de ennyit?!  Szállodásként/vendéglátósként nem szabad félnünk az ilyen típusú értékelésektől.…