PR a koronavírus idején: Még sosem volt annyira fontos kommunikálni, mint most!

Blog 2020. June 11.
Koczka Máté

Egyik napról a másikra mindannyiunk élete megváltozott. Nincs ember vagy cég, akire ne gyakorolna komoly hatást a koronavírus. Tulajdonosként, szállodaigazgatóként, marketingesként, PR-osként is nagy felelősség hárul mindenkire, hiszen az olyan krízishelyzetekben mint a mostani, a helyes kommunikáció még fontosabb mint bármikor máskor.

4 pontba szedtük a koronavírus idejére szóló PR tanácsainkat.

1. Kommunikáljatok gyakrabban és hangosabban!

Az egyik legfontosabb tanács, amit adhatunk, hogy kommunikáljanak a szállodák is úgy, és olyan intenzitással, mint még soha. Legyen ez klasszikus marketing, közösségi média vagy PR. Rekordokat döntenek az internetes hírportálok, az emberek rengeteg időt töltenek a hírek olvasásával, ezért most akkor is érdemes a sajtóban kommunikálni, ha eddig még sosem foglalkoztatok ezzel.

De nemcsak a nagy elérés miatt kell híreket eljuttatni a médiának, hanem azért is, hogy a vendégek és munkatársak számára is látható maradjon a szálloda, ebben a bizonytalan időszakban is folyamatosan információval lássátok el őket. A PR most mindenkinek fontos. Rólatok mikor jelent meg legutóbb újságcikk?

2. Készítsetek válságkommunikációs tervet!

A belénk vetett bizalom és a hírnevünk megtartása, erősítése kulcsfontosságú ebben a zavaros időszakban. A vállalkozások, köztük a szállodák is, szerte a világon kommunikációs terveken dolgoznak és eszközöket keresnek arra, hogy a leghatékonyabban és a leggyorsabban reagáljanak a kialakult helyzetre. Fontos átgondolni, hogy milyen csatornákon érhetjük el a munkatársainkat, partnereinket, vendégeinket. Jó eszköz lehet a szálloda weboldala, e-mail listák használata, a közösségi média, a telefonlánc, és persze a legszélesebb kör számára a média is. Ahogyan az első pontban írtuk, most nagyon fontos a folyamatos erős kommunikáció, amelyre a PR a legjobb eszköz. A sajtóhíreket, interjúkat használhatjuk a kulcsfontosságú üzenetek és egyéb brand jellegű információk kommunikálására is. Ezeket érdemes jelen helyzetben 1-2-3 hónapos távlatban megtervezni: az üzeneteket összehangolni, a tartalmakat előre elkészíteni, időzíteni és tesztelni.

A szálloda típusától és méretétől függően eltérő mértékben, de muszáj felkészülni a nem várt helyzetekre is. Mi történik, ha egy munkatárs koronavírussal fertőződik meg? Hogyan kommunikáljuk, ha gazdasági gödörbe kerültünk? Gondoljátok át, hogy konkrétan milyen potenciális válsághelyzet fordulhat elő nálatok és készüljetek fel előre ezeknek a kommunikációjára! Nagyon nagy segítség, ha a hideg fejjel átgondolt tervekhez tudunk nyúlni baj esetén. Akár sajtóközleményeket, közösségi média posztokat és egyéb dokumentumokat is el lehet készíteni előre a nyilatkozatokkal, hiszen a reakció gyorsaságán sokminden múlhat. Fontos, hogy a lehetséges forgatókönyvekkel a munkatársak is tisztában legyenek és tudják a feladataikat.

3. Legyetek Ti a biztos pontok a viharban!

Most mindenkinek arra van szüksége, hogy jól átgondolt, nyugodt, átlátható üzeneteket kapjon, nem cél a pánikkeltés és az izgatás. Fontos, hogy alaposan készüljetek fel előre, akár élőben, akár videóban, hangban vagy írásban kommunikáltok az emberekkel, vendégeitekkel. Legyetek Ti a biztos pontok a viharban!

Mutassátok meg a vendégeknek, hogy nem veszitek félvállról a problémát és minden tőletek telhetőt megtesztek azért, hogy lelassítsátok a vírus terjedését, és számotokra fontos a munkavállalók és a magunak a vendégeknek az egészsége. Mondjátok el, hogyan alakítottátok át szolgáltatásaitoka, hogy megfeleljen a jelenlegi társadalmi elvárásoknak. Ne felejtsétek el, hogy a közösségi médiában terjedő sok hamis hír miatt a vállalkozásoknak hiteles tartalmakat kell szolgáltatniuk, amelyeket tények, adatok támasztanak alá és az újságírók által is könnyen ellenőrizhetőek.

4. Lássátok el hasznos hírekkel az olvasókat!

A szálloda napi működésének kommunikációja mellett fontos, hogy másról is beszéljetek a médiának. Erre a legjobb, ha hasznos hírekkel látjátok el az olvasókat és praktikus témákban küldötök ki sajtóközleményeket. Gondoljátok át a célközönségetek igényeit! Kiknek szeretnétek üzeneteket közvetíteni, nekik milyen információkra van szükségük és milyen célra? Hogyan tudnátok segíteni őket egy-egy szakértői cikkel? Ha tudtok, adjatok hasznos, kézzelfogható tanácsokat a vendégek szokásaival, igényeinek változásaival kapcsolatban. Legyetek kreatívak, ötleteljetek!

Kapcsolódó
"Rólam szólnak a hírek és velem van tele a sajtó..." - PR hotelek, panziók és egyéb szálláshelyek számára!
A szállodák és más szálláshelyek igazán szerencsés helyzetben vannak, ha más vállalkozásokkal hasonlítjuk őket össze PR fronton. Gondoljunk csak bele:…
Miért fontos a weboldal UX a szállodaiparban?
Gyere nyár! Elérkezett az idő, 2021 nyara, amikor a szállodák egy év után ismét nyithatják a kapukat. Az idő szűkösebb…
Ismerd meg, miről szól a dinamikus árazás!
Ismerősen cseng a „dinamikus árazás” kifejezés, de sosem tudtad, pontosan mihez kezdj vele? Mutatjuk, mik az előnyei, miért érdemes stratégiát…
Szállodai újranyitás: óriási kommunikációs zaj várható
A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos enyhítésekor a szállodák az utolsó megmaradt tartalékaikat marketingre fogják fordítani, emiatt hatalmas kommunikációs zaj…