Revenue Management: Minden szálláshely alkalmazhatja!

Blog 2021. February 09.
Kovács Noémi

Előfordult már, hogy úgy láttad, mindent megtesztek szálláshelyetek bevétel növeléséért, mégsem sikerült a piaci növekedés felett teljesíteni? Hallottál már a revenue management-ről, de még nem volt bátorságod belevágni? Akkor ez a cikk neked szól!

Revenue Management stratégia segítségével képesek vagyunk a megfelelő szobatípust az adott pillanatban, a lehető legjobb áron a megfelelő szegmensbe tartozó vendégnek eladni úgy, hogy közben a disztribúció költségét is minimalizáljuk. A revenue management-et egyre inkább hozammenedzsmentként kezdi megismerni a piac, hiszen végső soron a szálláshelyek általa érnek el gyors árbevétel növekedést, miközben csökkennek a disztribúciós költségei.

Miért alkalmas minden szálláshely revenue management alkalmazására? 

  • A termék oldalt vizsgálva a kapacitás mindenhol adott, mely induláskor minden dátumon azonos mennyiségű kiadható szobát jelent, csak éppen eltérő várható keresleti mértékkel. Ez a kereslet időben változó, hiszen minden turisztikai régióban megfigyelhető a szezonalitás és a naptári események szerinti sokszínűség. Érdemes szem előtt tartanunk és kiemelten kezelnünk a szálláshely várható kereslete szempontjából fontos időszakokat, kiemelt eseményeket, melyeket nagy érdeklődés kísérhet az érkező vendégek részéről. A legfontosabb ebben az esetben annak megértése, hogy ezek a közelgő események hogyan befolyásolják a piacot (pozitív/negatív értelemben is) és ennek megfelelően hogy alakítjuk az árazásunkat.
  • Mindeközben a szobák kapacitásai “romlandó termékek”, így minden az adott dátumon üresen maradt szobával potenciális bevételről mondasz le, hiszen utóbb, visszamenőleg már nem lesz eladható. Vagyis a termék nem raktározható.
  • A szállodaiparban sajnos arányaiban nagyon magas a fix költség, miközben a változó költségek arányaiban kisebb részt tesznek ki. Ezt érdemes már az árazási stratégia felépítésének logikájába is beépíteni, és egy olyan minimum árat meghatározni, ami a tervezetten kiadott szobára eső fix és változó költségeket is már fedezi. 
  • A szegmentáció statisztikailag releváns megkülönböztetéseket tesz a szálloda vendégkörében és tiszta képet ad az értékesítési, árazási és marketing döntésekhez. A személyre szabott szegmentálási stratégiával optimálisan érjük el az adott dátumon azt a célcsoport mixet, ami a lehető legmagasabb bevételt eredményezi!  
  • Van egy nagyszerű hírünk! Szállodai szobáid időben már előre értékesíthetőek, így az előfoglaltsági adatokat elemezve, megfelelő eszközökkel képesek vagyunk folyamatosan reagálni a kereslet időbeli változásaira, és a versenytársaid kapacitásában és árazásában létrejött változásaira is dinamikus árazással. Hatékony dinamikus árazáshoz rendelkeznie kell a szálláshelynek olyan szállodai szoftverrel, amely alkalmas megfelelő statisztikai kimutatásokra. Emellett szükség van egy olyan disztribúciós eszközre (channel manager), amely segít kezelni szálláshelyed szabad kapacitásait és árait valós időben valamennyi online értékesítési csatornán. 
  • Végül a megfelelő árazási stratégia felépítése egy a revenue managementben jártas szakmai támogatás mellett elengedhetetlen eleme a dinamikus árazás bevezetésének. A hatékonyság tovább növelhető versenytársaid árait figyelő programokkal, illetve haladóknak revenue management szoftverekkel. 

Készen állsz belevágni a bevételed optimalizálásába? Ismerd meg szolgáltatásainkat, vedd fel velünk a kapcsolatot és akár még az újranyitás előtt segítünk kialakítani új értékesítési és árazási stratégiádat!

Kapcsolódó
"Rólam szólnak a hírek és velem van tele a sajtó..." - PR hotelek, panziók és egyéb szálláshelyek számára!
A szállodák és más szálláshelyek igazán szerencsés helyzetben vannak, ha más vállalkozásokkal hasonlítjuk őket össze PR fronton. Gondoljunk csak bele:…
Miért fontos a weboldal UX a szállodaiparban?
Gyere nyár! Elérkezett az idő, 2021 nyara, amikor a szállodák egy év után ismét nyithatják a kapukat. Az idő szűkösebb…
Ismerd meg, miről szól a dinamikus árazás!
Ismerősen cseng a „dinamikus árazás” kifejezés, de sosem tudtad, pontosan mihez kezdj vele? Mutatjuk, mik az előnyei, miért érdemes stratégiát…
Szállodai újranyitás: óriási kommunikációs zaj várható
A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos enyhítésekor a szállodák az utolsó megmaradt tartalékaikat marketingre fogják fordítani, emiatt hatalmas kommunikációs zaj…