"Rólam szólnak a hírek és velem van tele a sajtó..." - PR hotelek, panziók és egyéb szálláshelyek számára!

Blog 2021. September 13.
Koczka Máté

A szállodák és más szálláshelyek igazán szerencsés helyzetben vannak, ha más vállalkozásokkal hasonlítjuk őket össze PR fronton. Gondoljunk csak bele: mennyivel szívesebben olvasunk cikket utazásról, mint egy csavargyárról vagy egy unalmas gazdasági elemzésről?

Az utazáshoz élményeket, jó érzéseket kötünk. A szálláshelyek PR és marketing üzeneteit könnyen becsomagolhatjuk egy-egy érdekes és kellemes hírbe, például a környék látnivalóival, gasztronómiájával, vagy a hotel egyedi szolgáltatásaival.

Bekerülni a médiába viszont nem a véletlen műve, és nem is azért írnak valakiről, mert a legjobb, hanem azért, mert jól szervezett a PR-ja. Nemcsak drágán megvásárolt hirdetésekkel, hanem jó sztorikkal is bekerülhetünk a sajtóba – ráadásul “ingyen”! Oké: az ingyenességhez hozzátartozik, hogy bár nem kell fizetnünk ezekért a sajtómegjelenésekért, munkát kell befektetnünk. Vagy a sajátunkat, vagy egy szálláshelyekre és éttermekre specializálódott ügynökségét, amilyenek mi is vagyunk.

Miben segít a sajtókommunikáció?
– Ismertséget építeni
– Márkát építeni
– Hitelességet, bizalmat növelni
– Munkatársak elkötelezettségét növelni
– Bevételt növelni

Egy alapjáraton pötyögő PR-ral évente átlagosan 50-100 médiamegjelenést érhetünk el, amiért nem kell közvetlenül fizetni. Ez már érezhető eredményeket hozhat, érdeklődőket generál és javítja a konverziót.

A hotelek, panziók és egyéb szálláshelyek PR-jánál – ahogyan a klasszikus vállalkozásoknál is – nagyon fontos meghatározni a célközönséget, majd ez alapján olyan lehetséges hírértékeket találni a cégben, amelyekre a legjobban rezonálhatnak.

A legjobb, ha több területben gondolkodunk: egy családokat célzó hotel például ugyanúgy szólhat különböző hírekkel a szakmai sajtónak, mint a családi és női magazinoknak, gasztro lapoknak, életmód és egészség rovatoknak, egyes esetekben a tech, sportújságíróknak. Emellett az üzleti és gazdasági sajtóban a szállodaigazgatót is érdemes pozícionálni.

Milyen PR eszközöket használjunk a média elérésére?
– Sajtóközlemény
– Sajtótájékoztató, sajtóesemény
– Média workshop
– Tesztlehetőség
– Tanulmányút
– Pályázat
– Lobbitevékenység

A felsoroltak közül a sajtóközleményt és a média tanulmányutat emelnénk ki, mint a két leggyakrabban használt és legjobb PR eszközt. A sajtóközleményekkel kész híreket juttathatunk el a média képviselői számára, amelyeket hírérték függvényében jelentetnek meg. A tanulmányutak szervezése költségesebb, de az egyik leghatékonyabb PR eszköz a turizmusban, mivel így a sajtó képviselői közvetlenül tapasztalhatják meg az ügyfelek számára kínált élményt.

A média elérésén kívül is számos PR lehetőség létezik a szálláshelyek számára, csak egy kicsit kreatívnak kell lennünk. Érdemes például „saját sztárokat” építeni:

Miért ne lehetne a hoteligazgató rendszeres megszólaló a szakmai vagy mainstream médiában?

Miért ne főzhetne reggeli tévéműsorokban a szálláshely séfje, vagy adhatná a karácsonyi receptet egy női magazin decemberi számában?

Válasszuk ki a szálloda “arcait” és mutassuk meg őket!

– Legyenek jelen a közösségi médiában rendszeresen frissített Facebook és Instagram-oldallal, vezessenek blogot, esetleg vlogot
– Legyenek rendszeres megszólalói a sajóközleményeinknek, szerepeljenek a médiában
– Mutassuk be őket a szállóvendégeknek is, teremtsünk alkalmat arra, hogy találkozzanak (egyedi rendezvények, fényképes üdvözlőkártya, receptek kinyomtatva, stb.)
– A vendégeknek is mutassuk meg a sajtómegjelenéseket (weben és fizikálisan is)

Reméljük sok jó ötletet tudtunk adni, ha mégis elakadtatok, kérdésre vagy segítségre van szükségetek, keressetek minket bizalommal!

Kapcsolódó
Miért fontos a weboldal UX a szállodaiparban?
Gyere nyár! Elérkezett az idő, 2021 nyara, amikor a szállodák egy év után ismét nyithatják a kapukat. Az idő szűkösebb…
Ismerd meg, miről szól a dinamikus árazás!
Ismerősen cseng a „dinamikus árazás” kifejezés, de sosem tudtad, pontosan mihez kezdj vele? Mutatjuk, mik az előnyei, miért érdemes stratégiát…
Szállodai újranyitás: óriási kommunikációs zaj várható
A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos enyhítésekor a szállodák az utolsó megmaradt tartalékaikat marketingre fogják fordítani, emiatt hatalmas kommunikációs zaj…
Kegyetlenül őszinte válasz a vendégvéleményekre: tényleg zseniális lenne?
A minap szembejött velem egy cikk, miszerint egy étterem elkezdett válaszolni a negatív vendégvéleményekre, annyira őszintén, hogy az már zseniális…