Szállodai újranyitás: óriási kommunikációs zaj várható

PR
Koczka Máté

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos enyhítésekor a szállodák az utolsó megmaradt tartalékaikat marketingre fogják fordítani, emiatt hatalmas kommunikációs zaj várható a piacon, amit nehéz lesz túlkiabálni. A hirdetéseket az újranyitáskor nem lesz elég a bevett csatornákon elhelyezni, alternatív megoldások után kell nézni, amik növelhetik a kampány sikerességét. A PR most nélkülözhetetlen, de költséghatékonyan is kivitelezhető még a legkisebb vidéki hotelek esetében is.

Mostanra mindenki belefáradt a több mint egy éve tartó bezárkózásba és amint azt a járványhelyzet megengedni, az emberek többsége újból át akarja majd élni azokat az élményeket, ami az utóbbi időszakban teljesen eltűnt. Hónapok óta nem volt valódi lehetőség a teljes kikapcsolódásra, éppen ezért az újranyitáskor várhatóan kiugró lesz a kereslet a szállodák iránt.

A piaci várakozások egyértelműen arra mutatnak, hogy a hotelek, vendéglátóhelyek a megmaradt tartalékaikból erős marketingkampányba kezdenek majd annak érdekében, hogy gyorsan talpra tudjanak állni, fogyasztói oldalról viszont ez azt jelenti, hogy már-már túl bőséges lesz a választék is.

A hirdetési zajt éppen ezért nehéz lesz túlkiabálni, de korántsem lehetetlen. A turisztikai portálokon való megjelenés, a látványos, kreatív plakátok, a szállodai kulcsszavakra történő erősítés mind hasznosak, de emellett érdemes gondolkodni alternatív kommunikációban is.

A várt átütő eredményt ugyanis nem feltétlen mindig a bevett szokások hozzák el, olykor egy egyszerű, de jól átgondolt üzenettel is nagyot lehet szakítani, fel lehet kelteni akár tömegeknek is az érdeklődését. Ez lehet akár egy látványos Facebook-videó, egy humorral átszőtt hírlevél vagy akár egy közösségi médiában meghirdetett játék is.

Biztosra vehető, hogy az újranyitáskor az fog tudni kitűnni, aki a marketing területén is stabil lábakon áll. A tapasztalatok szerint a szállodák zöme az elmúlt egy évet fejlesztésre használta, és akár belső átalakítást végeztek az épületen, akár csak az étlapot újították meg teljesen, ezt is érdemes kommunikálni akár egy „ilyen volt, ilyen lett” típusú hirdetéssel.

Ágazati információk szerint a szállodaipar eljutott az utolsó levegővételig és a lakosság védettségéhez igazított újranyitás nélkül már megfulladhatna a szektor. Sok olyan hotelről tudni – legfőképpen Budapesten –, amely már soha nem fog újranyitni. Fontos tehát csupán arra is hangsúlyt helyezni a PR-ban, hogy a szálloda hamarosan megnyit, átvészelte a nehéz helyzetet és még magasabb színvonalon várja a vendégeket, mint a járványt megelőzően.

A jó PR költséghatékonyságát jelzi, hogy sok tízezer embert lehet megszólítani vele. Ennek egyik elemeként lehet sajtóközleményekkel is dolgozni egy-egy meghatározott, az újságírók és később az olvasók számára is érdekes eseményre, fejlesztésre kihegyezve. A megfelelő témaválasztás esetében sok napilap és online hírportál hasábjain köszönhet vissza a cikk, és indirekt módon a potenciális vendégek is tudomást szerezhetnek rólunk.

A kisebb, vidéki szállodák esetében ez a módszer ugyanúgy, ugyanolyan hatékonyan működhet, hiszen a hoteleknek alapvetően nem a helybéliek a célközönségük. A közleményekkel például országos szinten is jó visszhangot tudunk szerezni, ami kiváló alapot tud adni az újranyitáshoz is.

A marketingkampányt akkor lesz igazán érdemes felturbózni, ha a nyitás már tény és nem pusztán találgatás. Amikor már konkrét időpont áll rendelkezésre a szállodák újranyitásáról, az emberek is bátrabban fognak nézelődni, keresgélni és nem utolsó sorban foglalni is. De a tömegből csak az fog tudni kitűnni, aki a marketinget átgondoltan csinálja. Ha valakinek nincs ötlete, elképzelése vagy megfelelő tudása ahhoz, miként vágjon bele a kampányba, mindenképp érdemes szakértői segítséget kérni. A kommunikációs szakemberek követik a trendeket, nyitott szemmel járnak és olyan hasznos tanácsokat tudnak adni, aminek hatására később még nagyobb profitot termelhetünk.

Kapcsolódó
PR a koronavírus idején: Még sosem volt annyira fontos kommunikálni, mint most!
Egyik napról a másikra mindannyiunk élete megváltozott. Nincs ember vagy cég, akire ne gyakorolna komoly hatást a koronavírus. Tulajdonosként, szállodaigazgatóként,…